HomeEntertainmentPenggunaan Kontraseptif, Wanita Islam Di Malaysia Ini Kongsi Pengalaman Mereka Mengenainya

Penggunaan Kontraseptif, Wanita Islam Di Malaysia Ini Kongsi Pengalaman Mereka Mengenainya

Follow kami di Telegram, Instagram dan TikTok SAYS Seismik, jadi antara yang terawal untuk dapatkan berita serta artikel-artikel menarik.

Bercakap tentang kontraseptif, masyarakat Islam sentiasa menganggap perkara ini tidak disenangi

Sebenarnya, ada elok juga menggunakan kaedah kontraseptif ini untuk perkara-perkara yang tertentu. Jika anda dan pasangan setuju, dan masih tidak bersedia untuk mempunyai anak, ia adalah terpulang kepada anda sendiri.

Sudah tentu, anak ini adalah rezeki daripada Tuhan. Suami isteri mana yang tidak suka mempunyai anak bukan? Mereka adalah pelengkap dalam rumah tangga.

Namun, ada sesetengahnya masih belum bersedia mungkin terdiri daripada beberapa faktor. Sebab itu ada yang menggunakan pelbagai alat pencegahan hamil untuk bersama.

Kami ada tanyakan beberapa soalan kepada wanita beragama Islam tentang pandangan mereka mengenai isu ini.

Jom lihat di bawah:

1. “Rezeki Tuhan, jadi tidak dibenarkan ambil alat cegah”

Gambar sekadar hiasan.
Image via Right Now

Kaedah kontraseptif yang manakah telah anda gunakan?

Kondom, pil perancang, alat dalam rahim (IUD), dan pil selepas pagi.

Pada pendapat anda, apakah pandangan masyarakat Islam Malaysia tentang kontraseptif.

Rezeki Tuhan (rezeki Allah), jadi tidak dibenarkan guna alat. Mereka melakukan kaedah tarik keluar dan mereka terkejut apabila mereka hamil.

Beritahu kami tentang pengalaman anda menggunakan kontraseptif:

Saya menggunakan kondom. Disiplin yang tinggi diperlukan jika memilih untuk kontraseptif.

Apakah sebab anda menggunakan kontraseptif?

Saya menggunakan IUD selepas anak pertama saya kerana kami telah memutuskan untuk mempunyai seorang anak. Ia mudah dan berfungsi. Kosnya lebih sedikit tetapi lima tahun tanpa kerumitan.

2. “Saya rasa ramai orang Islam Malaysia mempunyai pemikiran bahawa kontraseptif adalah haram dalam Undang-undang Syariah”

Gambar sekadar hiasan.
Image via The New York Times

Kaedah kontraseptif yang manakah telah anda gunakan?

Kondom, coitus interruptus (tarik keluar sebelum ejakulasi), dan kaedah kalendar (seks terancang dalam dan luar kitaran ovulasi).

Pada pendapat anda, apakah pandangan masyarakat Islam Malaysia tentang kontraseptif

Saya fikir ramai orang Islam Malaysia mempunyai pemikiran bahawa kontraseptif adalah haram dalam Undang-undang Syariah. Saya rasa mereka ini tidak diajar atau disalahmaklumkan oleh keluarga mereka sendiri atau beberapa tokoh agama. Saya juga pernah mendengar kisah seram isteri yang kurang mengawal tubuh sendiri kerana sama ada tidak tahu hak mereka sendiri, atau kurang semangat dan sokongan untuk memperjuangkannya.

Beritahu kami tentang pengalaman anda menggunakan kontraseptif:

Setiap kali kita melakukannya, saya akan pastikan sekurang-kurangnya mempunyai kondom dalam keadaan siap sedia. Tidak boleh meletakkan kepercayaan penuh saya pada pasangan. Juga, saya cuba mengelak daripada melakukannya ketika saya paling subur.

Apakah sebab anda menggunakan kontraseptif?

Kami merasakan bahawa, pada masa ini, kami tidak mampu dari segi kewangan untuk membesarkan anak dengan selesa.

3. “Kami menganggapnya sebagai kaedah yang dibenarkan. Apa-apa sahaja yang memberi manfaat kepada tubuh kita dan tidak membahayakannya dianggap sebagai pencegahan atau ubat”

Gambar sekadar hiasan.
Image via The Conversation

Kaedah kontraseptif yang manakah telah anda gunakan?

Kondom dan pil perancang.

Pada pendapat anda, apakah pandangan masyarakat Islam Malaysia tentang kontraseptif

Kami menganggapnya sebagai kaedah yang dibenarkan. Apa-apa sahaja yang akan memberi manfaat kepada tubuh kita dan tidak membahayakannya dianggap sebagai pencegahan atau ubat.

Beritahu kami tentang pengalaman anda menggunakan kontraseptif:

Pil perancang adalah salah satu kaedahnya, kerana ia adalah pil kecil yang diambil sebagai langkah berjaga-jaga untuk seks selamat. Ia adalah cara kita menangani tanggungjawab dan ia mendorong kita untuk benar-benar komited dalam mengambil hanya satu pil sehari. Lepas tu semua tawakal, percayalah Allah akan uruskan dan tak perlu risau sebab dah buat bahagian awak ahahaha. Itu juga satu cabaran buat saya.

Apakah sebab anda menggunakan kontraseptif?

Saya menggunakan kontraseptif atas nasihat doktor saya. Saya menjalani pembedahan miomektomi (pembedahan membuang fibroid), tetapi penggunaan kontraseptif hanyalah perkara sementara untuk sekurang-kurangnya setahun.

*Miomektomi ialah membuang fibroid rahim, dan walaupun ia tidak membahayakan rahim atau menamatkan keupayaan pembiakan seseorang”

4. “Apa salahnya jika saya tidak bersedia untuk mempunyai anak?”

Gambar sekadar hiasan.
Image via Dezeen

Kaedah kontraseptif yang manakah telah anda gunakan?

Kondom, pagi selepas pil, dan coitus interruptus (tarik keluar sebelum pancutan).

Pada pendapat anda, apakah pandangan masyarakat Islam Malaysia tentang kontraseptif

Berasal dari keluarga Melayu Islam yang ketat, saya tidak pernah belajar tentang kontraseptif dari rumah. Nasib baik, saya pergi ke sekolah semua perempuan di mana topik ini dibincangkan secara terbuka. Kami juga mempunyai kelas di mana sekolah memanggil pendidikan seks untuk mengajar kami. Saya rasa sekolah saya masih percaya seks itu haram dan segala-galanya, tetapi hormon remaja tidak boleh dihentikan, jadi mereka masih mengajar kami bagaimana untuk mencegah. Apabila saya tamat pengajian, saya tidak fikir ada rakan sekolah saya yang berhenti sekolah kerana kehamilan remaja. Kami semua lulus dengan baik, dengan kebanyakan kami memperoleh biasiswa penuh.

Beritahu kami tentang pengalaman anda menggunakan kontraseptif:

Saya mahukan keseronokan tetapi saya belum bersedia untuk mempunyai anak. Kerjaya dahulu. Saya tidak pernah melakukan ‘one night stand’, kerana saya bukan perempuan jenis itu.

Saya mengambil ujian pap smear setiap tahun. Anda tahu, keselamatan diutamakan. Pagi selepas pil hanya apabila kemalangan berlaku, terutamanya semasa hari subur saya. Selalunya, kita cabut sahaja. Itu yang paling mudah dan biasa saya rasa. Setiap kali saya membeli pil pagi selepas, ahli farmasi atau juruwang akan menilai saya. Apa salahnya jika saya tidak bersedia untuk mempunyai anak?

Apakah sebab (s) anda menggunakan kontraseptif?

Saya belum bersedia untuk mempunyai anak! Kanak-kanak sangat mahal dan saya secara mental tidak bersedia.

5. “Bagi saya, kontraseptif adalah penting kerana ia memberi anda jaminan”

Gambar sekadar hiasan.
Image via Sexual Health

Kaedah kontraseptif yang manakah telah anda gunakan?

Peranti dalam rahim (IUD).

Pada pendapat anda, apakah pandangan masyarakat Islam Malaysia tentang kontraseptif

Sesetengahnya mempunyai pandangan negatif terhadapnya, terutamanya apabila menggunakan peranti, seperti IUD dan sebagainya. Mereka lebih suka merancang sendiri.

Beritahu kami tentang pengalaman anda menggunakan kontraseptif:

Saya telah menggunakan IUD selama tiga tahun lebih (masukkan semula untuk kali kedua) dan sejujurnya, ia berkesan kerana saya telah melakukan hubungan intim pada hari ovulasi saya lebih daripada beberapa kali. Sejak memasukkan IUD, saya tidak pernah menggunakan kaedah lain, seperti perancangan irama, kondom atau kaedah tarik keluar.

Rasanya tidak ada apa-apa dalam rahim anda, seperti yang didakwa ramai. Saya mendapatnya pada harga RM1 di klinik kesihatan tempatan saya. Bagi saya, ia adalah pilihan yang ideal, kerana ia tidak mengganggu hormon saya.

Bagi saya, kontraseptif adalah penting kerana ia memberi anda jaminan. Jadi, kepada wanita lain di luar sana, jika anda ingin menggunakan kontraseptif lakukannya.

Apakah sebab (s) anda menggunakan kontraseptif?

Perancangan Keluarga.

Pendidikan seks yang betul sangat diperlukan di Malaysia dan keraguan yang tidak dapat dinafikan sama ada kontraseptif dibenarkan dalam Islam masih berleluasa dalam kalangan masyarakat Islam

Terdapat sedikit atau tiada perbincangan terbuka dan jujur tentang sama ada kontraseptif dibenarkan dalam Islam, dan jika dibenarkan, sama ada hanya beberapa bentuk kontraseptif yang dibenarkan. Hari ini, kita akan mengetahui tentang hukum Islam mengenai kontraseptif.

Perlu diingat bahawa, Islam tidak mempunyai kaedah khusus untuk mengamalkan perancangan keluarga, dan satu-satunya prinsip ialah prosedur itu mestilah selamat dan tidak akan menyebabkan kematian janin dalam kandungan ibu.

Dalam teks 2016 yang dikeluarkan oleh Mufti Pejabat Wilayah Persekutuan, majoriti ulama membenarkan kontraseptif, atas dasar bahawa:

Kaedah kontraseptif yang boleh diterbalikkan, oleh itu dibenarkan, termasuk:

Walaupun bersetubuh di luar nikah adalah haram dalam Islam, namun tetap perlu mengajar generasi muda tentang amalan seks selamat.

Sebagai manusia, kita pasti melakukan kesilapan. Kita tidak mempunyai kuasa untuk menghalang sesiapa, tanpa mengira kepercayaan dan agama mereka, daripada melakukan hubungan seks sebelum berkahwin.

Walau bagaimanapun, menjadi tanggungjawab kita untuk memastikan kesejahteraan komuniti dan mengurangkan statistik kehamilan remaja dan pembuangan bayi. Walaupun penganutnya, Islam bukanlah agama yang menghukum dan mengutuk, sebaliknya membimbing.

Kesimpulannya, pasangan suami isteri dibenarkan menggunakan kontraseptif atas sebab perancangan keluarga, seperti jarakkan masa antara kehamilan dan perancangan mengikut kemampuan kewangan.

Nantikan lebih banyak cerita dan petua #sexualhealth bulan ini!

Image via SAYS

Lagi artikel menarik di SAYS Seismik:

Must Read

Related News